Heb je last van schimmel en wil je weten welke soorten schimmels in huis voorkomen? Net als paddenstoelen komen schimmels voort uit sporen, die in grote hoeveelheden in de buitenlucht aanwezig zijn. In huis vinden ze meestal niet de goede omstandigheden om te groeien. Behalve als je huis ongewoon vochtig is en niet goed geventileerd: dan kunnen schimmelvlekken en zwammen ontstaan. Die zijn niet bepaald een lust voor het oog en geven je het idee dat je in een vervallen keet woont. Maar wist je dat schimmels in huis ook ernstige medische klachten kunnen veroorzaken? Allergie, astma, longontsteking en zelfs nog ergere aandoeningen. Ook je muren, houtwerk, behang en pleisterwerk kan aangetast worden in huis door sommige soorten schimmels, met grote schade als gevolg. Daarom is schimmelbestrijding een noodzaak. Hier geven we je een overzicht van de manieren om dat te doen en tips om de oorzaken van zwammen en schimmel aan te pakken.

 

Wat veroorzaakt schimmelgroei

Schimmel ontstaat als gebouwen langere tijd te vochtig zijn. Er zijn maar een paar soorten schimmels in huis; onze huizen zijn te droog voor andere soorten om te overleven. Schimmel heeft, zoals alle levende wezens, vocht nodig om te overleven en zich uit te breiden. Dit is de reden dat je vooral schimmel tegenkomt op plekken waar het vochtgehalte groter is, zoals in de badkamer en in de keuken. Ook gebrek aan ventilatie bevordert de groei van schimmels: schimmels doen het vooral goed in warme, stilstaande lucht. Ten slotte heeft schimmel een voedingsbodem nodig en een plek waar het zich vast kan hechten. Daarom treft je het vooral aan op bakstenen muren, hout en voegen en niet op tegelwerk – tegels zijn voor schimmels te glad om zich op vast te zetten.

 

Schimmels kunnen je ziek maken en schade aanrichten

Bepaalde soorten schimmels in huis door laten woekeren is vragen om problemen. Er is natuurlijk het visuele aspect: overal smerige vlekken en woekeringen, waardoor je het idee hebt in een smerig, vervallen huis te leven. Dan is er het risico op het optreden van serieuze gezondheidsproblemen. Veel schimmels laten hun toxische sporen met duizenden tegelijk vrij in de atmosfeer. Denk maar aan de “stofwolk” die je ziet als je een paddenstoel aanraakt: dat is een wolk van sporen. Eenmaal ingeademd kunnen die sporen ziekteklachten veroorzaken (astma, COPD) en aanleiding geven tot allergische reacties. Dan is er de schade die zwamvorming oplevert voor je woning. Muren en schilderwerk verkleurt of breekt in stukken. De schimmelplekken zijn lastig te verwijderen en opnieuw schilderen is noodzakelijk. Als je echt pech hebt krijg je bezoek van de huiszwam: een bijna onuitroeibare schimmel die al je houtwerk, inclusief steunbalken en daklatten, tot stof kan reduceren.

 

Schimmels in huis: de soorten

In huis kunnen tientallen verschillende schimmels voorkomen, maar degenen die we het vaakst vinden behoren tot een paar types. De soorten schimmels komen in huis voor

  • Alternaria – geeft bruine vlekken op organische stoffen en op matrassen en textiel. De sporen kunnen longziekten en allergie bij mensen veroorzaken.
  • Zwarte schimmel – de meest voorkomende schimmel in huis. Kleine zwarte vlekjes ontstaan telkens op de muren van vochtige ruimtes. De sporen van zwarte schimmel zijn toxisch.
  • Cladosporium – groeit op vochtige (gips)wanden en op verf. Kan weinig kwaad voor de mens, maar verspreid zich snel.
  • Kelderzwam – donkere plekken op hout dat erg vochtig is. Het hout wordt van binnenuit verteerd.
  • Huiszwam – de koning van de schimmels in huis. Huiszwam woekert op vochtig hout en kan dat volledig tot poeder verteren. Huizen met huiszwam lopen het risico onbewoonbaar te worden verklaard. Deze zwam is heel lastig te bestrijden.

 

Doe het zelf: schimmels aanpakken

  • Probeer eerst of de schimmel gevoelig is voor soda. Los 50 tot 100 gram soda op in een volle emmer kraanwater. Met een borstel in deze oplossing gedoopt kan je nu proberen de schimmel weg te borstelen. Spoel na met water. Had dit geen effect? Borstel dan nog een keer met onverdunde schoonmaakazijn. Dit helpt tegen de meeste soorten schimmels in huis.
  • Chloor is de volgende mogelijke oplossing. Voeg aan een emmer warm water een aantal stevige scheuten chloor toe (zorg voor ventilatie!) en schrob of besproei de schimmel. Naspoelen met zuiver water. Wist je trouwens dat de meeste bekende (dure!) schimmelreinigers ook gewoon chloor bevatten?
  • Als dit allemaal niet helpt, dan rest er nog één oplossing: het contacteren van een professional op het gebied van schimmelreiniging. Die kan aangetaste oppervlakten besproeien of injecteren met sterkere schimmeldodende middelen. Ga in ieder geval naar een professional als je de aanwezigheid van huiszwam vermoedt!

Prijzen van schimmelverwijdering door een vakman

Sommige soorten schimmels in huis kunnen leiden tot flinke schade aan je woning en/of aan je gezondheid. Als het je zelf niet lukt om het probleem op te lossen, overweeg daarom dan een professional de klus te laten uitvoeren. Een professionele schimmelbestrijder werkt voor redelijke tarieven en verwijdert schimmel in je huis compleet. Hij doet dat met hulp van fungiciden (schimmeldodende chemicaliën) die onder druk op een oppervlak worden gespoten. Schimmels in houtwerk of balken kunnen met injecties tot stilstand worden gebracht. Een professional kan je ook tips geven om verdere problemen te voorkomen. Want als je niets doet aan stilstaande lucht en een hoog gehalte aan vocht, bied je de schimmel kans om later weer terug te komen. Als verf, stucwerk of randen van siliconenkit ook aangetast zijn, kan een schimmelbestrijder deze elementen vervangen door schimmelwerende versies ervan. Bekijk de gemiddelde prijzen voor een schimmelbestrijder hieronder.

 

Activiteiten per Kostprijs gemiddeld
Schimmel bestrijden m2 €22,-
Schimmel bestrijden, schilderen m2 €50,-
Schimmel bestrijden, kitten m2 €35,-

 

Wil je offertes van een specialist in jouw regio zien?

Schimmels laten verwijderen is een gespecialiseerd klusje, omdat ze erg hardnekkig zijn en je de garantie wilt dat er geen schimmeldraden achterblijven. Bij ons kan je gratis offertes aanvragen voor erkende specialist uit jouw regio, die je snel en blijvend van alle soorten schimmels in huis afhelpen. Deze offertes bieden je exclusieve prijzen en gelden voor schimmelverwijdering en alle samenhangende werkzaamheden. Wil je gebruik maken van deze service en snel offertes vergelijken, klik dan op de link en je weet snel meer. Deze service is gratis en vrij van aankoopverplichtingen.