Wil je aan de slag met het verwijderen van schimmels in de badkamer? Schimmels of fungi zijn kleine plantachtige wezentjes die overal kunnen voorkomen, ook in huis. In de lucht zitten altijd wel schimmelsporen en als die op een gunstige plek landen, ontwikkelen ze zich tot woekerachtige groeisels of zwammen. Helaas kunnen in je huis condities aanwezig zijn waar schimmels zich snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft gevolgen voor je gezondheid, die te lijden heeft onder de nieuwe sporen die de schimmels in je huis produceren. Ook kunnen muren, behang en houtwerk aangevroten worden door de schimmels, met potentieel grote gevolgen. Wil je weten hoe je schimmels voorkomt en hoe je in de badkamer aanwezige schimmels verwijderen kan? Dan is dit artikel interessant voor je.

 

Waar schimmels voorkomen in huis

De plekken waar je schimmels het vaakst voorkomt zijn het sanitair, de badkamer en de WC. Hoe komt dat? Dat komt omdat er op deze plekken bepaalde omstandigheden gelden die ideaal zijn voor de aangroei van schimmels. Pas als je iets aan die omstandigheden doet, heeft het verwijderen van schimmels in de badkamer zin.

 • Vochtigheid – schimmels houden van vocht. Daarom komen ze vooral voor op plekken waar regelmatig water stroomt en die een tijdje nat blijven. Maar als je woonkamer last heeft van vochtproblemen zijn schimmels ook in staat om daar plekken te koloniseren.
 • Vasthouden – alleen op ruwe oppervlakten treden problemen op, omdat de schimmelwortels (mycelium) houvast nodig hebben om te groeien. Glad tegelwerk, schoon glas of chroom zijn geen geschikte plekken om te groeien.
 • Stille lucht – zwamvorming treedt vooral op op plekken die niet regelmatig worden doorgelucht. Schimmels houden van een lauwe stilstaande atmosfeer.

 

Wat schimmels in je huis aan kunnen richten

Als je niet aan de slag gaat met verwijderen van schimmels in de badkamer levert dat problemen op. Niet alleen is het ontsierend en vermindert het je gevoel van huiselijkheid, het levert ook problemen op voor je woning en gezondheid. Schimmel verspreidt zijn myceliumdraden door houtwerk en door poriën in de muren en levert zo schade op aan de structuur van je woning. Verflagen worden gebroken en er treden grote verkleurde vlekken op wanden op, die met moeite overgeschilderd kunnen worden. Als je de pech hebt dat je huis gekoloniseerd wordt door de huiszwam, kan er enorme structurele schade aan het houtwerk optreden. Verder ademt een schimmelkolonie elke dagen miljoenen onzichtbare sporen uit. In je longen veroorzaken die ademhalingsmoeilijkheden en op termijn zelfs astma of longontsteking, zeker bij ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ook kunnen schimmels sporen heftige allergie veroorzaken.

 

Overzicht van huisschimmels

In je woning kan je de volgende schimmels aantreffen. Sommige zijn minder schadelijk dan andere. Maar het verwijderen van schimmels in de badkamer is altijd een goed idee.

 • Kelderzwam – bruine vlekken en draden ontstaan op nat hout, dat door deze zwam aangetast wordt. Terugbrengen van de vochtigheid helpt kan deze soort een halt toeroepen.
 • Zwarte schimmel – kleine zwarte plekjes op vochtige plaatsen. Deze schimmel geeft giftige sporen af die voor ademklachten kunnen zorgen.
 • Aspergillus – een onaangename schimmel die tot ernstige ziekten kan leiden.
 • Alternaria – bruine schimmelplekken die allergie en longklachten kunnen opwekken.
 • Huiszwam – hardnekkige verwoester van houtwerk en wanden. De myceliumdraden van deze soort kunnen zich zelfs door metselwerk heen verspreiden. Houtzwam is een sponzige bruine massa, die druppels vocht uitscheidt. Hij is heel moeilijk te bestrijden en kan een huis onbewoonbaar maken.

 

Schimmels weghalen

 • Om te beginnen is soda vaak een oplossing voor schimmels die niet hardnekkig zijn. Los 5 a 10 gram soda op in een liter water en borstel met dit water over de schimmel heen. Spoel na en laat drogen. Geen effect? Herhaal deze behandeling dan met onverdunde schoonmaakazijn. Dit is vaak genoeg voor het verwijderen van schimmels in de badkamer.
 • Wil dit niet lukken, gebruik dan een emmer water met een paar flinke scheuten chloor (bleek). Zorg hierbij wel voor voldoende isolatie. Het chloorwater kan over de vlekken worden geborsteld of gespoten. Laat even inwerken en spoel de behandelde plekken vervolgens af met schoon kraanwater.
 • Als zelfs dit geen effect had, of als je te maken hebt met gevaarlijke schimmel zoals huiszwam, maak dan een afspraak met een expert op het gebied van schimmelbestrijding. Hij kan onder druk of met een injectiespuit hoogwaardige bestrijdingsmiddelen aanbrengen. Dat lost het probleem bijna altijd op.

 

Kosten voor schimmelverwijdering door een specialist
Als je een professionele schimmelbestrijder inhuurt, kan je er van uitgaan dat het verwijderen van schimmels in de badkamer grondig en volledig uitgevoerd wordt. Een schimmelbestrijder behandelt de schimmels met effectieve schimmeldodende middelen en kan aangetaste kitranden in de badkamer of keuken, waar schimmel zeer moeilijk van te verwijderen is, opnieuw aanbrengen. Ook kan hij een ruimte opnieuw schilderen of stuccen met schimmelwerende middelen. De kosten voor zo’n behandeling is over het algemeen relatief laag. Bij al deze werkzaamheden moet je bedenken dat de oorzaken (vochtigheid, gebrekkige ventilatie) ook moeten worden aangepakt, omdat de schimmel anders terug kan komen. De kosten van professionele schimmelbestrijding vind je hieronder.

 

Kosten in euro’s gemiddeld Eenheid Onderdelen
20 M2 Schimmel weghalen
30 M2 Schimmel weghalen

Schimmelwerende kit aanbrengen

45 M2 Schimmel weghalen

Schimmelwerende verf aanbrengen

 

Vraag nu offertes voor het verwijderen van schimmel aan

Schimmels in huis kunnen lastig te verwijderen zijn en na verloop van tijd weer de kop opsteken. Als je al geprobeerd hebt om het probleem zelf op te lossen, dan is het een goed idee om een specialist te vragen om hulp. Een ervaren schimmelbestrijder weet hoe het verwijderen van schimmels in de badkamer het best aangepakt kan worden en kan je helpen bij het voorkomen van nieuwe problemen. Wij hebben offertes in onze database van aanbieders van deze dienst, ook uit jouw streek. Die laten we je graag zien, zodat jij snel de beste vakman voor de klus kunt kiezen. Zo weet je zeker dat je van het probleem af bent. Wil je gratis en zonder verplichtingen offertes opvragen? Klik hier op de link en je weet snel alles.