Ben je op zoek naar de beste manieren om schimmels te verwijderen in huis? Schimmels zijn kleine paddenstoelachtige levensvormen. Ze komen je huis binnen als minuscule sporen met de buitenlucht. Als je huis te vochtig is of niet goed geventileerd, dan kunnen schimmels zich binnenshuid vestigen. Dat leidt tot een reeks nare gevolgen. Niet alleen ziet schimmel er onhygiënisch en onverzorgd uit, het is ook vaak moeilijk te verwijderen en leidt tot verkleuring en aantasting van hout en behang. Je gezondheid kan te leiden hebben onder de sporen in de lucht: sommige schimmelsporen in huis kunnen serieuze ziekten veroorzaken. Allemaal goede redenen om in huis schimmels te verwijderen. Wij geven je hier tips om dat te doen. We vertellen je over voorzorgsmaatregelen, schimmels verwijderen en professionele bestrijding.

 

Welke factoren schimmel veroorzaken

De vorming van schimmels wordt bevorderd door een aantal omstandigheden. Zodra je weet welke dat zijn, kan je iets doen om schimmelgroei te voorkomen. Pas dan heeft het zin om te beginnen met het verwijderen van schimmels in huis. In grote lijnen hebben zwammen en schimmels drie voorwaarden nodig om op te treden.

 • Stilstaande lucht: een ruimte of woning die niet goed doorgelucht wordt is een ideale incubatieruimte voor schimmelsporen. Als je niet vaak een raampje open zet of als je ventilatiekoker niet goed werkt, zul je veel eerder problemen krijgen.
 • Vocht: sporen van schimmels hebben een hoog vochtgehalte nodig om te ontkiemen en zich tot een probleem te ontwikkelen. Het is geen wonder dat paddenstoelen vooral voorkomen in vochtige bossen. Badkamers, WC’s en de keuken accepteren ze als vervanging voor hun bos, net als andere kamers die te vochtig zijn.
 • Voedingsbodem: zwammen kunnen leven van hout, steen, voegwerk en andere natuurlijke materialen. Glas, kunststof en metaal blijven onaangetast, omdat ze geen voedingstoffen bevatten.

 

Schimmels in huis? Slecht idee

Schimmels hebben een reeks nare gevolgen. Ze zijn niet alleen lelijk en geven jou en je gasten het gevoel dat je huis smerig is. De meeste soorten schimmels zijn ook slecht voor de gezondheid. Schimmels stoten elke dag namelijk vele duizenden microscopische sporen uit, die in de lucht blijven hangen. In je longen kunnen die sporen ademklachten veroorzaken en ziekten zoals astma en COPD. Verder zijn er schimmels die je muur aantasten, waardoor hoge reparatiekosten soms noodzakelijk zijn. Tenslotte zijn er schimmels, zoals de gevreesde huiszwam, die je houtwerk vernietigen en bijna niet uit te roeien zijn. Als deze optreden moet je onmiddellijk beginnen met verwijderen van schimmels in huis.

Welke soorten schimmels komen in huis voor?
In huis komen een paar soorten zwammen voor die goed bestand zijn tegen de condities van een woonhuis. Sommige kunnen niet veel kwaad en zijn alleen lelijk om te zien, anderen kunnen grote schade aan je woning of je gezondheid opleveren. Welke soort het ook is, verwijderen van schimmels in huis is altijd aan te raden.

 • Zwarte schimmel of Stachybotrys is bekend als donkergrijze stofachtige vlekjes die vooral in de badkamer vaak massaal voorkomen. Zwarte schimmel verspreidt toxische schimmelsporen.
 • Alternaria tast textiel, matrassen en hout aan met bruine plekken. De sporen van Alternaria kunnen leiden tot longziekten en allergische ziekten zoals hooikoorts.
 • Aspergillus is een schimmel die zeer ernstige aandoeningen veroorzaakt, vooral bij mensen met een slecht functionerend immuunsysteem.
 • Cladosporium is redelijk onschuldig. Deze schimmel ontsiert schilderwerk en (gips)wanden met grijze uitstulpende groeisels.
 • Huiszwam of Serpula is een schimmel die hout vernietigt, door muren heen kan groeien en praktisch onuitroeibaar is. Met deze schimmel in huis heb je een heel serieus probleem onder je dak. De zwam vormt een sponsachtig lichaam op vochtig hout dat druppels vloeistof druipt.

 

Schimmels vernietigen in huis

 • Het verwijderen van schimmels in huis kan je zelf doen. Soda of azijn is de meest milieuvriendelijke oplossing. Reinig het oppervlak met puur azijn, of met een oplossing van 50 g soda in een emmer water. Gebruik een borstel of (schuur)spons om de schimmel weg te borstelen. Spoel na met water.
 • Bleekmiddel is een tweede oplossing, als soda of azijn niet voldoende blijkt. Voeg 200 ml bleekmiddel aan een emmer water toe en breng deze oplossing aan met een spons of waterspuit. Laat de behandelde plekken goed drogen. Zorg voor een goede ventilatie, want chloor irriteert de longen. Let op: de dure schimmelreinigers van bekende merken zijn vaak gewoon duur geprijsd bleekmiddel!
 • Laten reinigen is de oplossing als zelfs bleekmiddel, of als je constateert dat je te maken hebt met een verwoestende schimmel zoals huiszwam. Een specialist op dit gebied zal gebruik maken van hoogwaarde chemicaliën die diep de schimmellaag worden gebracht of geïnjecteerd in de houten balken die zijn aangetast.

 

Kosten van professionele schimmelverwijdering

Als het verwijderen van schimmels in huis je niet lukt, blijft het probleem aanwezig en is je gezondheid in gevaar. Dan kan je je het beste wenden tot een professional op het gebied van schimmelbestrijding. Hij zet sterke reinigers en methoden in om de schimmel volledig te verwijderen. Ook kan hij je tips geven over hoe je de oorzaken van het probleem oplost: als je niets doet tegen gebrekkige ventilatie of tegen de vochtigheid van je woning, is de kans immers groot dat het probleem over een tijdje weer terugkomt. Verder kan hij beschimmelde verf, stucwerk en randen siliconenkit verwijderen en opnieuw aanbrengen. Voor deze service rekent een bestrijder meestal een betaalbare prijs. Kijk in de tabel hieronder voor een indicatie van de kosten.

Prijs in euro’s Per eenheid Wat
15-25 vierkante meter Schimmel verwijderen
20-30 vierkante meter Schimmel verwijderen, schimmelwerend kitten
40-55 vierkante meter Schimmel verwijderen, schimmelwerend verven

 

Vraag nu offertes aan voor het permanent verwijderen van schimmel

Het vervelende van schimmels is dat er maar één spoor of schimmeldraadje nodig is om een nieuw schimmelprobleem te veroorzaken. Heb je zelf geprobeerd de zwam te verwijderen en blijft het probleem terugkomen? Zoek dan in je regio een vakman met ervaring: die kan zorgen voor een permanente oplossing en voorkomen dat je er ooit nog last van hebt. Via onze website kom je te weten wat de beste en voordeligste vakman in jouw streek is voor het verwijderen van schimmels in huis. Wij bieden je gratis en zonder verplichtingen offertes aan van schimmelbestrijding. Vraag ze nu aan en je kunt snel de opties met elkaar vergelijken.