Zoek je informatie over het verwijderen van schimmels van hout? Als je last hebt van schimmel dan heeft je huis omstandigheden die geschikt zijn voor het optreden daarvan. Als een huis te vochtig is of geen goede ventilatie heeft, dan kan schimmel zich er vestigen en groeien. In de lucht zit altijd een kleine hoeveelheid schimmelsporen, die van buitenaf komen aanwaaien. Op een plek met de juiste omstandigheden kunnen die sporen zich ontwikkelen tot een serieus schimmelprobleem. Vlekken, groeisels en zwammen ontsieren dan je badkamer, keuken of andere geschikte plekken. Niet alleen is dat slecht voor je gezondheid, ook houtwerk, muren en behang kunnen zwaar beschadigd raken door schimmelvorming. In dit artikel geven we je tips voor het verwijderen van schimmels van hout en muren, om de oorzaken te bestrijden en om het probleem definitief op te lossen.

Hoe ontstaan schimmels

Als je weet wat schimmels nodig hebben om te groeien, is dat de eerste stap om ze te bestrijden. Problemen met zwammen en schimmels treden vooral op als er aan een aantal condities wordt voldaan. Dat zijn de volgende:

 • Hoge vochtigheid – plekken waar vaak water overheen stroomt en een tijdje nat blijven bieden de ideale broedruimte voor schimmels. De badkamer, het gootsteenkastje en de gootsteen zijn bekend, maar schimmels koloniseren ook enthousiast andere kamers die een vochtprobleem hebben.
 • Ruw substraat – schimmels hebben een voedingsbodem nodig. Ze kunnen leven van hout, steen en voedingswaren, maar niet van kunststof, glas en tegelwerk. Daarom kom je op die laatste plekken geen schimmel tegen. Verwijderen van schimmels van hout en ruwe steen is moeilijk.
 • Gebrek aan ventilatie – dit is ideaal voor het ontstaan van schimmels. Als je ventilatiesysteem niet goed doorloopt kan je er op rekenen dat er vroeg of laat problemen optreden.

 

De problemen die schimmel veroorzaakt

Aan het optreden van schimmelklachten in huis kleven een aantal grote problemen. Om te beginnen voor je gezondheid. De miljoenen sporen die een schimmelkolonie dagelijks loslaat in de atmosfeer blijven daarin hangen en worden mee ingeademd door de bewoners van het huis. Eenmaal in de longen kunnen serieuze ademklachten en medische problemen zoals COPD en longontsteking optreden. Dan zijn er schimmels die voor ontsierende vlekken op pleister en muren zorgen. Die zijn vaak lastig te behandelen en maken een grootschalige reparatie nodig. Ten slotte bestaan er zwammen, zoals de beruchte huiszwam, die het hout in huis kunnen infecteren en verteren. Ga daarom tijdig aan de slag met het verwijderen van schimmels van hout en wanden.

De schimmels die in huis leven

Er zijn een paar soorten zwammen en schimmels die zich uitstekend kunnen handhaven in huis en daar voor veel soorten overlast kunnen zorgen. We stellen ze even aan je voor.

 • De bekendste schimmel in huis is zwarte schimmel. Deze soort produceert giftige sporen en vind je vooral in badkamers en andere vochtige ruimten, als kleine vlekjes.
 • Cladosporium presenteert zichzelf als blauwgrijze gezwellen op muur en schilderwerk.
 • Alternaria kan gezondheidklachten veroorzaken, o.a. allergie en astma. Deze schimmel vind je als lichtbruine vlekken op stoffen en andere natuurlijke materialen
 • Aspergillus is een schimmel die vooral planten infecteert. Als hij massaal in huis voorkomt, kan deze schimmel ernstige medische klachten tot gevolg hebben.
 • Kelderzwam vreet nat hout aan in bijvoorbeeld kelders en vochtige kruipruimtes. Het verwijderen van schimmels van hout is bij deze soort moeilijk, omdat hij binnenin het hout groeit.
 • Huiszwam is een schimmel die funest is voor al het houtwerk in huis. Als hij zich eenmaal gevestigd heeft, is hij bijzonder moeilijk te bestrijden. Huiszwam produceert zijn eigen vocht, laat miljoenen sporen per dag los en kan zelfs door een muur heen naar de andere kant groeien.

 

Advies voor verwijdering van schimmel

 • Verwijderen van schimmels van hout en muren kan je zelf doen. De eerste halte is een behandeling met schoonmaakazijn of soda. Azijn kan je onverdund gebruiken, soda moet je gebruiken als een oplossing van 50 a 100 gram in een volle emmer water. Borstel krachtig over de schimmelvlekken en spoel na met kraanwater.
 • Bleekmiddel (chloor) is een zwaardere optie. Voeg een paar flinke scheuten bleekmiddel aan een emmer kraanwater toe. Borstel de schimmelplekken hiermee of gebruik een plantenspuit. Hierna goed laten drogen en later nog een keer met water afnemen. Zorg voor een goede ventilatie als je chloor gebruikt.
 • Helpt dit niet? Of heb je te maken met een lastig te behandelen schimmel zoals kelder- of huiszwam? Roep dan de hulp van een specialist in. Zij gebruiken fungiciden (schimmeldodende middelen) die met een drukspuit of injectiespuit op de schimmels worden aangebracht. Muurschimmels en schimmels op hout worden zo verwijderd, meestal definitief.

 

Wat schimmelverwijdering kost

Het is aan te raden om een vakman te benaderen als je last hebt van hardnekkige schimmels in je woning. Als je eigen schoonmaakpogingen niets uithalen en het verwijderen van schimmels van hout of muur niet lukt, kan zijn inzet van gespecialiseerde methoden en hoogwaardige schimmelbestrijders een uitkomst bieden. Anders blijf je zitten met het probleem, met alle gevolgen voor je huis en gezondheid van dien. Een vakman kan behalve schimmels goed en volledig verwijderen ook nog voorkomen dat ze terugkomen. Hij vervangt dan de kitranden en verf/stucwerk voor schimmelwerende middelen. Ook kan een vakman je advies geven over het verhelpen van de oorzaken van het probleem, door adviezen te geven voor betere ventilatie en het terugbrengen van het vochtgehalte in de woning. Hieronder zie je de prijzen van deze diensten in een tabel.

Prijsindicatie Oppervlak Werk
€18,- tot €28,- vierkante meter Schimmel bestrijden
€26,- tot €35,- vierkante meter Schimmel bestrijden + kitten
€45,- tot €58,- vierkante meter Schimmel bestrijden + verven

 

Wij helpen je met offertes een vakman kiezen

Lukt het je niet om de problemen met schimmel in je woning de kop in te drukken? Dat is vervelend, maar begrijpelijk: een schimmel heeft maar één spoor of schimmeldraadje nodig om weer uit te groeien tot een grote woekerplek. Het inschakelen van een expert is dan nodig voor het verwijderen van schimmels van hout of muur. Die rekent snel en grondig af met de zwam en zorgt dat hij niet meer terug komt. Om te besparen op schimmelverwijdering is het een uitstekend idee om via onze site offertes te bekijken. Daarmee zie je meteen wat de beste expert met de gunstige aanbieding is. Klinkt dat aantrekkelijk? De service is vrij van verplichtingen en geheel gratis. Klik hier om meteen offertes van experts uit jouw regio op te vragen.