Het verwijderen van schimmels van muur en hout is een goed idee. Schimmel is een verzamelnaam voor kleine groeiende levensvormen, waar ook paddenstoelen deel van uitmaken. Schimmels in huis zijn vies, verspreiden zich snel en hebben nadelige gevolgen voor je gezondheid. Ze gedijen op vochtige plekken, verspreiden sporen en zijn moeilijk te verwijderen. Schimmels kunnen elke oppervlakte aantasten en dat kan, bijvoorbeeld in het geval van houtrot, grote gevolgen hebben. Ook de minder schadelijke soorten schimmels veroorzaken overlast in de vorm van een muffe lucht of stank, verkleuring en het gevoel dat je huis niet hygiënisch is. In dit artikel geven we je informatie over schimmel in huis, over het verwijderen van schimmels van muur en hou en hoe je nieuwe schimmelvorming voorkomt.

Waar schimmels voorkomen

Schimmelvorming kan ontstaan op alle geschikte plekken. Over het algemeen hebben schimmels en zwammen in huis drie voorwaarden nodig om te groeien. Als je weet welke dat zijn wordt het makkelijker om problemen met schimmel tegen te gaan. Het verwijderen van schimmels van muur of hout heeft niet veel zin als je de onderliggende problemen niet aanpakt.

 • Stilstaande lucht: dit is ideaal, omdat het zorgt voor een vochtige omgeving waarin de schimmels goed groeien.
 • Vocht: om hun schimmeldraden te verspreiden heeft een schimmel, net als een plant, vocht nodig. Daarom treden problemen voor op in de badkamer, het sanitair en de keuken.
 • Voedingsbodem: zwammen hebben iets nodig om te eten. Sommige soorten kunnen leven van de mineralen in steen en voegwerk, andere tasten onbehandeld hout aan en sommige schimmels vind je alleen op de rijke voedingsbodem van de inhoud van je koelkast.

 

De gevaren van schimmel in huis

Verschillende soorten schimmels brengen verschillende soorten problemen met zich mee. Om te beginnen is er het visuele aspect: een huis met schimmelvlekken woont niet prettig en voelt niet schoon aan. Ten tweede zijn schimmels schadelijk voor hout en muren. Ze veroorzaken grote vlekken en aantastingen die nauwelijks weggaan en schilderwerk beschadigen. Sommige types, zoals de huiszwam, kunnen zelfs de structuur van je houtwerk verwoesten. Ten slotte zijn schimmels schadelijk voor je gezondheid. Een schimmelplek laat ontelbare kleine sporen vrij, die daarna door de kamer zweven. Als de sporen worden ingeademd komen ze in de longen terecht. Sporen van veel soorten schimmels zijn giftig of allergeen en kunnen daardoor longziekten zoals astma opleveren. Al met al zijn er prima redenen voor het verwijderen van schimmels van muur en hout.

Soorten schimmel in huis

Er zijn niet veel zwammen en schimmels die het binnenshuis naar hun zin hebben. Een paar soorten hebben zich echter aangepast aan het klimaat van vochtige huizen en kelders. De volgende soorten komen we het meeste tegen in huis:

 

 • Huiszwam (Serpula) – een woekerend organisme op donkere plaatsen dat hout compleet verwoest. Huiszwam is zeer moeilijk tegen te gaan en kan zelfs dwars door muren heen groeien. De zwam ziet er uit als een bruine sponsachtige laag die druppels vocht uitscheidt.
 • Aspergillus – meestal is deze veel voorkomende schimmel onschuldig, maar de sporen kunnen potentieel zeer ernstige ziekten veroorzaken, vooral bij oudere of zieke mensen.
 • Zwarte schimmel (Stachybotrys) – ziet er uit als kleine zwarte stofvlekjes op muren, voegwerk en textiel. De sporen van deze soort zijn giftig. Het regelmatig verwijderen van zwarte schimmels van muur of voegwerk is daarom belangrijk.
 • Cladosporium – veroorzaakt antracietkleurige woekeringen op wanden en op verf.
 • Kelderzwam (Coniophora) – kan hout verwoesten. Komt vooral voor op zeer vochtige plekken, zoals kelders en schuren.

 

Je huis vrijmaken van schimmel

 • Je kunt zelf een begin maken met het verwijderen van schimmels van muur en houtwerk. Het eerste wat je kunt proberen is behandeling met ordinaire soda. Los 10 g soda op in een liter water en borstel met behulp van dit water de schimmelvlekken weg. Laat drogen. Heeft het niet geholpen? Probeer hetzelfde nog een keer, maar dan met pure azijn.
 • Bleekmiddel is een oplossing als soda of azijn niet goed genoeg werkt. Voeg dan een paar scheuten bleekmiddel aan een emmer water toe en gebruik het water om de plekken te bespuiten of erover heen te schrobben. Laat inwerken en spoel later weer af. Zorg voor ventilatie bij dit klusje vanwege irriterende chloordampen.
 • Helpt dit niet om schimmels van je muur of hout te verwijderen? Dan kan een professionele schimmelbestrijder je voorgoed van je probleem verlossen. Hij brengt onder druk of door middel van injectie fungicide (schimmeldoder) aan op de plekken. Schakel altijd een expert in als je huiszwam ontdekt!

 

Schimmels laten verwijderen door een professional: de kosten

Als je eigen pogingen voor het verwijderen van schimmels van muur en houtwerk  niets uithalen, is het sterk aan te raden om een expert in te zetten. Doe je dat niet, dan speel je met je gezondheid. Een professional kan de schimmel grondig verwijderen en samen met jou kijken naar de oplossing van de oorzaken van de vorming ervan. Want als je niets doet aan een te hoge vochtigheid of een slechte ventilatie, dan is het meestal een kwestie van tijd voordat er wéér problemen optreden. Een professional kan ook aangetaste kitranden, stucwerk en muurverf verwijderen en opnieuw aanbrengen. Hij gebruikt dan speciale schimmelwerende middelen. Hieronder vind je de kosten van schimmelbestrijding door een professional.

Werkzaamheid Eenheid Kosten
Schimmelreiniging per vierkante meter €18 – €32
Schimmelreiniging en kitwerk per vierkante meter €32 – €45
Schimmelreiniging en schilderwerk per vierkante meter €42 – €55
Schimmelreiniging, stucwerk en schilderwerk per vierkante meter €65 – €82

 

Hier vind je offertes voor schimmelverwijdering

Schimmels kunnen heel hardnekkig zijn en het probleem kan snel weer de kop opsteken. Als het je zelf niet lukt om af te rekenen met schimmel en zwammen in je woning, neem dan een specialist uit jouw regio in de arm. Daarmee heb je de beste garantie voor het verwijderen van schimmels van muur en houtwerk. Wij helpen je hierbij: we bieden je een gratis en verplichtingvrije mogelijkheid om offertes op te vragen. Die zijn ingeleverd door vaklui uit jouw regio en voorzien van een scherpe prijs. Het is de snelste manier om erachter te komen wie het beste en voordeligste is voor de bestrijding van huisschimmel. Klik op de link en je weet snel alles wat je wilt weten.