Zoek je een plan van aanpak voor het verwijderen van schimmels van het plafond? Schimmels in huis verminderen je leefgenot en zien er naargeestig uit. Ze hebben de eigenschap om snel nieuwe plekken te infecteren. Schimmels lijken misschien niet meer dan een irritatie, maar ze kunnen schade toebrengen aan je gezondheid. Inademen van schimmelsporen kan een lange reeks ziekten en allergieën veroorzaken. Ook je woning ondervindt problemen van schimmel – muren verkleuren, verf bladdert af en hout kan wegrotten. Al met al genoeg redenen om schimmels te bestrijden en te voorkomen dat ze terugkomen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. We vertellen je alles over schimmels in huis, waardoor ze ontstaan en hoe je van het plafond schimmels verwijdert.

 

Wat de groei van schimmels veroorzaakt

Zwammen en schimmels groeien makkelijk, omdat hun sporen overal zijn en dus eenvoudig nieuwe plekken kunnen bereiken. Toch hebben schimmels ook voorkeuren en weten welke dat zijn is de eerste stap naar schimmels tegengaan. Pas nadat de oorzaak weg is, heeft het zin om met verwijderen van schimmels van het plafond te beginnen.

 • Vocht: schimmels hebben vocht nodig om hun schimmeldraden te laten groeien en zich uit te breiden. De badkamer, de keuken, de WC en andere plekken waar water stroomt zijn typisch plekken waar vaak schimmel voorkomt.
 • Ruwe oppervlakten: schimmel gedijt niet op compleet gladde oppervlakten zoals staan, chroom en tegelwerk. Het heeft een ruw substraat nodig om zich op vast te zetten.
 • Gebrek aan ventilatie. Schimmels kunnen niet tegen wind en ventilatie. Als de ventilatie van je huis niet op orde is is de kans op schimmelvorming groter.

 

Schimmels zijn schadelijk

Afhankelijk van het type schimmel dat problemen veroorzaakt in je huis, krijg je te maken met verschillende grote problemen. Schimmels zijn om te beginnen niet fijn om naar te kijken. Ze geven jou en je bezoek het idee dat ze in een onhygiënisch huis terecht zijn gekomen. Ook veroorzaken schimmels schade en verkleuringen aan muren, verflagen, houtwerk en andere elementen van je woning. De huiszwam, waarschijnlijk de ergste schimmel, kan zelfs het houtwerk van je woning wegeten en zo grote structurele schade opleveren. Ook zijn de miljoenen microscopische schimmelsporen die dagelijks worden losgelaten giftig en veroorzaken longklachten en longziekten (COPD, astma, longontsteking) als ze in voldoende hoeveelheden in de longen terecht komen. Redenen genoeg dus voor het verwijderen van schimmels van het plafond.

Welke schimmels kan je thuis aantreffen?

Er zijn veel verschillende soorten schimmels en zwammen die af en toe in huis voorkomen. De soorten die echt onze woningen tot hun thuis hebben gemaakt, zijn onder andere de volgende types.

 • Aspergillus komt veel voor. Ernstige ziekteverschijnselen zijn mogelijk door het massaal voorkomen van deze zwam.
 • Stachybotrys of zwarte schimmel treedt op als kleine zwarte vlekjes in vochtige ruimtes. Deze schimmel produceert myotoxinen, giftige stoffen die schadelijk zijn als de sporen worden ingeademd.
 • Cladosporium is een schimmel die vrij onschuldig is. Hij veroorzaakt donkergrijze uitstulpingen op vochtige muren en wanden en het verwijderen van deze schimmels van het plafond is moeilijk.
 • Alternaria tast onder andere textiel aan. Deze schimmel veroorzaakt bruine vlekken en kan aanleiding geven voor astma en allergische reacties.
 • Huiszwam kan letterlijk een huis vernietigen. Deze woekerende zwam stuurt zijn schimmeldraden dwars door muren heen en produceert zelf het vocht dat hem in stand houdt. Huiszwam groeit in hout en verteert dat, waardoor houten structuren binnen maanden helemaal stuk kunnen zijn.

 

Hoe verwijder je schimmel uit huis

 • Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van schimmels van het plafond? Wat je als eerste kunt proberen is het toepassen van soda of schoonmaakazijn. Neem een borstel en doop deze in de azijn of een sodaoplossing (5-10g/liter water). Schrob zo de schimmelvlekken weg en spoel het oppervlak na met kraanwater.
 • Het tweede middel dat je kan gebruiken is bleek (chloor). Los een paar flinke scheuten op in een volle emmer met kraanwater. Let op – zorg voor een goede ventilatie, chloordampen irriteren ogen en longen. Hierna kan je dit mengsel met een spuitbus of borstel op de schimmel inbrengen. Laat inwerken en neem later alles met water af.
 • Werkt geen van deze opties? Roep dan het zware geschut in: een professionele schimmelbestrijder. Die kan met een drukspuit of injectiespuit schimmeldodende middelen op de juiste plek aanbrengen en eventueel kit of verf met schimmelsporen vervangen. Hierna is je probleem bijna altijd verdwenen.

 

Schimmels laten weghalen door een expert: de prijzen

Als eigen inzet niet helpt voor het verwijderen van schimmels van het plafond, dan is het een goed idee om een professionele behandelaar in te schakelen. Die gebruikt schimmeldodende middelen en kan je ook adviezen geven over verdere voorkoming van schimmels, bijvoorbeeld hoe je een te hoge vochtigheid of slechte ventilatie aanpakt. Want als je niets aan de oorzaken doet, is de kans dat de schimmels terugkomen reëel. Een bestrijder biedt meestal ook de mogelijkheid om geïnfecteerde kitranden in een ruimte opnieuw aan te brengen na de behandeling en om verkleurd stucwerk of verf te vervangen door schimmelwerende verf. De kosten van deze activiteiten zijn relatief laag. Hieronder zie je een overzicht van het in de arm nemen van een expert op het gebied van schimmelbestrijding.

 

Prijzen gemiddeld Behandeld oppervlak Acties
€25,- m2 Verwijderen schimmel
€35,- m2 Verwijderen schimmel

Schimmelwerend kitten

€50,- m2 Verwijderen schimmel

Schimmelwerend verven

 

Gratis offertes van vakmensen uit de buurt

Het is geen makkelijke klus om definitief af te rekenen met schimmels. Lukt het verwijderen van schimmels van het plafond je zelf niet, is het tijd om de vakman erbij te roepen. Die kan alle schimmel gronding aanpakken en zorgen dat het probleem zich niet herhaalt. De snelste manier om een geschikte vakman in jouw buurt te vinden is om nu offertes aan te vragen. In onze database vind je actuele offertes voor schimmelreiniging met de allerlaagste prijzen. Speel dus op zeker en kies uit onze offertes de allerbeste optie uit en zeg de schimmel in je woning gedag. Deze dienst is gratis en volledig verplichtingvrij. Klik om deze button om offertes aan te vragen.